ΧΑΠ: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια( ΧΑΠ- COPD) είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στην εποχή που ζούμε. Το πόσο επιβλαβής ασθένεια είναι γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή την ασθένεια. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ονομάζουμε την χρόνια πάθηση των πνευμόνων που προκαλείται από την στένωση των αεραγωγών και την καταστροφή του πνευμονικού ιστού. Σε αντίθεση με το άσθμα( του οποίου ο ορισμός εμπεριέχει την αναστρεψιμότητα της απόφραξης των αεραγωγών ), η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αποτελεί μια μόνιμη ή μερικώς αναστρέψιμη κατάσταση.Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστεί μερικές φορές η πραγματική συχνότητα της ΧΑΠ, και αυτό γιατί πολλοί ασθενείς με ήπια νόσο, δεν συμβουλεύονται τον γιατρό τους, αγνοώντας ακόμα και την ύπαρξη του προβλήματος. 

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ

Μέσα από εκτενείς και μακροχρόνιες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η κυριότερη αιτία της συγκεκριμένης πάθησης είναι αναμφισβήτητα το κάπνισμα. Παρόλα αυτά το 1/4 του πληθυσμού του Δυτικού Κόσμου συνεχίζει να καπνίζει και αγνοεί επιδεικτικά τα συμπτώματα. Άλλες περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να νοσήσει από αυτή την ασθένεια είναι όταν εργάζεται σε χώρους με πολλή σκόνη και καπνό ή εισπνεόμενες χημικές ουσίες. Υπάρχουν και περιπτώσεις ΧΑΠ που οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. 

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), κατηγοριοποιείται σε δύο επιμέρους, σαφώς διακριτές μεταξύ τους, κατηγορίες , που όμως μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή σε άλλοτε άλλο βαθμό : α) Το πνευμονικό εμφύσημα, η νόσος εκείνη που προσβάλλει και καταστρέφει τις κυψελίδες, με αποτέλεσμα την υπερδιάταση των πνευμόνων οι οποίοι κατακρατούν  τον αέρα , χάνοντας προοδευτικά μέρος της λειτουργικότητάς τους . Το κύριο σύμπτωμα του πνευμονικού εμφυσήματος είναι η δύσπνοια , κυρίως κατά την κόπωση . Και β)  τη χρόνια βρογχίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή βλέννας και οίδημα του βλεννογόνου και η οποία με τη σειρά της προκαλεί στένωση των βρόγχων, συχνές λοιμώξεις, βήχα και πτύελα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της χρόνιας βρογχίτιδας είναι ο χαρακτηριστικός πρωινός , κυρίως , παραγωγικός βήχας των καπνιστών , ο λεγόμενος «τσιγαρόβηχας» , ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύμπτωμα αυτής της νόσου. 

ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ

Το πιο συχνό και ευδιάκριτο σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποιος πάσχει από ΧΑΠ είναι ο βήχας. Όταν ο βήχας γίνεται πιο επίμονος και τείνει να γίνει μόνιμος τότε πρέπει να ανησυχήσει ο ασθενής. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ακόμα, η σταδιακή φθορά των αεραγωγών, με την εξέλιξη της ασθένειας, οδηγεί τον ασθενή στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων βλέννας( απόχρεμψη) σε σχέση με το κανονικό με αποτέλεσμα τη μεγάλη ημερήσια παραγωγή πτυέλων από τον οργανισμό.  Επίσης, πολύ πιθανό είναι να παρουσιαστούν αναπνευστικές λοιμώξεις.  Άλλα συμπτώματα είναι το οίδημα των σφυρών, ο συριγμός, η κατάθλιψη, οι διαταραχές του ύπνου ή ακόμα και η απώλεια βάρους.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 Επειδή οι καταστροφές που προκαλούνται στους πνεύμονες δεν βελτιώνονται και δε μπορούν να εξαφανιστούν, είναι χρήσιμο να γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Για να υπάρξει έγκυρη διάγνωση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής είναι καπνιστής ή έχει κάποια επαγγελματική έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)και κυρίως να έχει αποδειχθεί ότι έχουν σταθερή και όχι προσωρινή στένωση οι αεραγωγοί των πνευμόνων. Η διαγνωστική διαδικασία ονομάζεται σπιρομέτρηση.  Η σπιρομέτρηση είναι η μέθοδος μέτρησης του ποσού του εκπνεόμενου αέρα από τους πνεύμονες. Μέσω αυτής, μετράται το συνολικό ποσό του εκπνεόμενου αέρα μετά από μια όσο το δυνατό βαθύτερη εισπνοή (ζωτική χωρητικότητα ή VC). Η εκπνοή γίνεται με τη μέγιστη προσπάθεια, και το ποσό του εκπνεόμενου αέρα είναι γνωστό ως ταχέως εκπνεόμενη χωρητικότητα (FVC), αλλά μπορεί να γίνει επίσης και ήρεμα, όπου ο αέρας που εκπνέεται λέγεται βραδεία ζωτική χωρητικότητα (slowVC). Η σπιρομέτρηση υπολογίζει επίσης την ποσότητα του αέρα που εκπνέεται στο πρώτο δευτερόλεπτο (γνωστή ως ταχέως εκπνεόμενος όγκος αέρα σε ένα δευτερόλεπτο ή FEV1).  Στην περίπτωση που υπάρχει στένωση των αεραγωγών, εκπνέεται λιγότερος αέρας στο πρώτο δευτερόλεπτο και επομένως η FEV1και ο λόγος FEV1/ FVC είναι μειωμένα. Όλες οι παραπάνω μετρήσεις είναι απαραίτητες για την ταξινόμηση της  Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε στάδια και την εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε ασθενή , σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ, η λεγόμενη GOLD (GlobalinitiativeforchronicObstructiveLungDisease). 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δυστυχώς η βλάβη στους πνεύμονες που προκαλεί την ΧΑΠ δεν επιδέχεται μόνιμη θεραπεία. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει οι καπνίζοντες να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα, έτσι ώστε να μην επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές προσωρινές θεραπείες που προτείνονται στους ασθενείς, ανάλογα το στάδιο της υγείας τους. Οι λύσεις που υπάρχουν είναι οι εξής:

  • εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα( βοηθούν στη χαλάρωση των μυών στα τοιχώματα των αεραγωγών και μειώνουν τη στένωση που υπάρχει).
  • εισπνεόμενα αντιφλεγμονώδη , κορτικοειδή φάρμακα ( έχουν τοπική δράση στο αναπνευστικό)
  • χορήγηση οξυγόνου κατ'οίκον
  • χρήση στεροειδών είτε σποραδικά είτε συστηματικά

Οι παραπάνω θεραπείες ποικίλουν και προσαρμόζονται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα την κατάσταση του ασθενούς.

Πολύ σημαντικό είναι να γίνει διακοπή του καπνίσματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να βελτιωθεί η διατροφή, εφόσον τα παχύσαρκα άτομα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό τους προκαλώντας του κόπωση ή συμπτώματα δύσπνοιας. 

Κατ'οίκον νοσηλεία

Η κατ’ οίκον φροντίδα είναι μια επιλογή διακριτικής και άνετης νοσηλείας που βελτιώνει σημαντικά τη ψυχική διάθεση του ασθενή, διευκολύνει την ανάρρωση του, μειώνει τον κίνδυνο για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μειώνει τις χρονοβόρες μετακινήσεις, ενθαρρύνει και υποστηρίζει το οικείο περιβάλλον του ασθενούς.
περισσότερες πληροφορίες

Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση υποξυγοναιμίας. Πριν από τη χορήγηση οξυγόνου πρέπει πάντα να γίνεται μέτρηση των αερίων του αρτηριακού
περισσότερες πληροφορίες

Τι λένε οι πελάτες για τη Βοήθεια στο σπίτι

Ο μικρός γιός μου ακολουθεί μια θεραπεία η οποία βασίζεται στη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων. Απαραίτητη λοιπόν συσκευή γι αυτή τη θεραπεία είναι ο νεφελοποιητής. Απευθύνθηκα στην εταιρία "Β.Σ.Σ." η οποία μου πρότεινε τη χρήση του παιδικού νεφελοποιητή Mebby NebulBaby. Η θεραπεία σε λίγο ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη συσκευή που μας πρότειναν οι άνθρωποι της "Β.Σ.Σ."!
Κώστας Θ.
Πριν ένα χρόνο αγόρασα ένα στρώμα κατακλίσεων και μια ηλεκτροκίνητη κλίνη για τη μητέρα μου η οποία είναι κατάκοιτη, από τότε και για οτιδήποτε χρειαστώ, από οδηγίες χρήσης, συμβουλές ή ακόμη και οποιαδήποτε νοσηλευτικής φύσεως φροντίδα χρειαστεί η μητέρα μου, απευθύνομαι και εμπιστεύομαι πλήρως την εταιρία ‘’Β.Σ.Σ.’’
Άννα Φ.
Είμαι αρκετό καιρό πελάτης της ‘’Β.Σ.Σ’’ καθώς έχω διάφορα προβλήματα ορθοπεδικής και νευρομυϊκής φύσεως, έχω αγοράσει προϊόντα όπως ανατομικό μαξιλάρι, μετεγχειρητική ζώνη, κηλεπίδεσμο και αυχενικό κολάρο. Δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα και δεν έχω κανένα παράπονο ούτε από τα προϊόντα ούτε από τους ανθρώπους της εταιρίας.
Μάριος Σ.
Είμαι συνταξιούχος και τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου, έχουμε ανάγκη από διάφορα προϊόντα τα οποία διευκολύνουν τη ζωή μας, π.χ. πάνες ακράτειας, περιπατητήρα βαδίσματος, μπαστούνι, πιεσόμετρο, διαχωριστή χαπιών, θερμοφόρα, θερμόμετρο κ.τ.λ. Για την αγορά όλων αυτών απευθυνόμαστε στη ΄΄Β.Σ.Σ.’’ όπου με τη φιλική συμπεριφορά και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, μας δημιουργούν αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος στη δύσκολη αυτή ηλικία.
Αντώνης Γ.
Είμαι γιατρός και προμηθεύομαι από τη ‘’Β.Σ.Σ.’’ όλα τα αναλώσιμα είδη που χρειάζεται το ιατρείο μου σε καθημερινή βάση, εξεταστικά ρολά, γάντια, γάζες, επιθέματα, γλωσσοπίεστρα κ.τ.λ. Τους εμπιστεύομαι καθώς την εταιρία απαρτίζουν νοσηλευτές, χρόνια κινούμενοι μέσα στο χώρο της υγείας και ως εκ τούτου γνωρίζουν άμεσα τις ανάγκες ενός ιατρείου και μπορούν να ξεχωρίσουν και επιλέξουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Εμμανουήλ Τ.

Διαβάστε ιατρικά νέα, μας αφορούν όλους!

Ανεβασμένη χοληστερίνη:σημάδια και  αντιμετώπιση.
Γαστροστομία & Ρινoγαστρικός σωλήνας ( Levin)
Διαβήτης τύπου 2
Διαβήτης Τύπου 2: Αναγνωρίζοντας Την Ασθένεια & Αντιμετωπίζοντας Τον Κίνδυνο.
Array για κονκάρδες μόνο στο concarda.com