Εμβόλιο Μηνιγγίτιδας Β

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν προσβληθεί από το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκκοκος Β. Το μικρόβιο αυτό μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων ή του σιέλου και είναι το πιο επιβλαβές και θανατηφόρο και με περισσότερα κρούσματα από ότι τα υπόλοιπα είδη μηνιγγιτιδόκκοκου. Γι αυτό το λόγο, οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί διεξοδικότερα με τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας του συγκεκριμένου είδους. Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι η πιο επιβλαβής απ' όλες διότι μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Ειδικότερα στην Ελλάδα, παρουσιάζονται πολύ συχνά κρούσματα Μηνιγγίτιδας. Από την αρχή του έτους 2018 έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κομοτηνή, Βέροια, Τρίπολη και Ρόδο, με πιο πρόσφατο περιστατικό ένα αγοράκι 13 μηνών στο Νέο Ηράκλειο. Ο μοναδικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος μη πρόσληψης του μικροβίου της μηνιγγίτιδας είναι  ο εμβολιασμός. Για τα άλλα είδη μηνιγγιτιδόκκοκου υπάρχουν τα αντίστοιχα εμβόλια που προφυλάσσουν τον άνθρωπο από το μικρόβιο, αλλά για την Μηνιγγίτιδα Β υπάρχει μόνο το bexsero

Το εμβόλιο bexsero είναι υποχρεωτικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστούν οι παρακάτω ομάδες:

-άτομα με ανατομική /λειτουργική ασπληνία (πχ σε δρεπανοκυτταρική αναιμία)

-ανεμβολίαστοι φοιτητές που μένουν σε εστίες

-ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές (υποσαχάριος Αφρική)/ταξιδιώτες στη Μέκκα

-προσωπικό εργαστηρίων που ασχολούνται με καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου καθώς και σε τεκμηριωμένη επιδημία μηνιγγιτιδόκοκκου.

ΜΟΝΟ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη Μηνιγγίτιδα Β. 

Για τα παιδιά που είναι υγιή, το εμβόλιο προτείνεται αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς το πληρώνετε. 

 Η δυνατότητα/ανάγκη εμβολιασμού θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο σας και στηριζόμενη στο ιατρικό ιστορικό του παιδιού. 

Όπως κάθε εμβόλιο, έτσι και το συγκεκριμένο της μηνιγγίτιδας τύπου Β , έχει κάποιες παρενέργειες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ανησυχητικές ή επιβλαβείς.  Οι παρενέργειες είναι σχεδόν οι ίδιες με τα άλλα γνωστά εμβόλια όπως πυρετός  έως 38,5 ºC, κοκκίνισμα στο μέρος που έγινε το εμβόλιο, πρήξιμο κλπ τα οποία είναι αντιμετωπίσιμα και διαρκούν 1-2 μέρες. 

Κατ'οίκον νοσηλεία

Η κατ’ οίκον φροντίδα είναι μια επιλογή διακριτικής και άνετης νοσηλείας που βελτιώνει σημαντικά τη ψυχική διάθεση του ασθενή, διευκολύνει την ανάρρωση του, μειώνει τον κίνδυνο για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μειώνει τις χρονοβόρες μετακινήσεις, ενθαρρύνει και υποστηρίζει το οικείο περιβάλλον του ασθενούς.
περισσότερες πληροφορίες

Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση υποξυγοναιμίας. Πριν από τη χορήγηση οξυγόνου πρέπει πάντα να γίνεται μέτρηση των αερίων του αρτηριακού
περισσότερες πληροφορίες

Τι λένε οι πελάτες για τη Βοήθεια στο σπίτι

Ο μικρός γιός μου ακολουθεί μια θεραπεία η οποία βασίζεται στη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων. Απαραίτητη λοιπόν συσκευή γι αυτή τη θεραπεία είναι ο νεφελοποιητής. Απευθύνθηκα στην εταιρία "Β.Σ.Σ." η οποία μου πρότεινε τη χρήση του παιδικού νεφελοποιητή Mebby NebulBaby. Η θεραπεία σε λίγο ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη συσκευή που μας πρότειναν οι άνθρωποι της "Β.Σ.Σ."!
Κώστας Θ.

Διαβάστε ιατρικά νέα, μας αφορούν όλους!

4 Πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν επιλέξετε χειμερινά παπούτσια
Ανεβασμένη χοληστερίνη:σημάδια και  αντιμετώπιση.
Γαστροστομία & Ρινoγαστρικός σωλήνας ( Levin)
Διαβήτης τύπου 2
Array για κονκάρδες μόνο στο concarda.com