Υπνική άπνοια: ο επικίνδυνος νυχτερινός εχθρός μας!

Η υπνική άπνοια είναι η ξαφνική και επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκειας του ύπνου τη νύχτα. Υπάρχουν τρεις βαθμοί σοβαρότητας της άπνοιας. Πιο συγκεκριμένα: 

 • έως 14 φορές την ώρα θεωρείται ήπια περίπτωση
 • από 15 - 29 φορές την ώρα θεωρείται μέτρια περίπτωση
 • από 30 φορές και πάνω χαρακτηρίζεται ως βαριά περίπτωση.

Τα συμπτώματα που υπάρχουν σε ασθενείς με υπνική άπνοια( ανεξάρτητα το βαθμό σοβαρότητας) είναι τα εξής:

 1. Αίσθηση ότι δεν έχει κοιμηθεί αρκετά ακόμα και μετά από 8ωρο ύπνο.
 2. Ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 3. Νυχτερινή εφίδρωση και νυκτερινή συχνοουρία.
 4. Πονοκεφάλους κατά την πρωινή αφύπνιση οι οποίοι στην διάρκεια της ημέρας γίνονται πιο έντονοι
 5. Ημερήσια υπνηλία ή κόπωση
 6. Ξηροστομία ή πονόλαιμο μετά την αφύπνιση
 7. Πνευματική δυσλειτουργία, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, προσοχής, απώλεια μνήμης ή ευερεθιστότητα
 8. Σεξουαλική δυσλειτουργία
 9. Ξαφνική αφύπνιση με αίσθηση λαχανιάσματος ή πνιγμού

Υπάρχουν δυο κατηγορίες υπνικής άπνοιας: η αποφρακτική και η κεντρική.

Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο συχνή. Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται μια πλήρη ή μερική απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην κεντρική άπνοια, η δυσλειτουργία εντοπίζεται στον εγκέφαλο και όχι στους αεραγωγούς. Μια δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα στο κέντρο ελέγχου της αναπνοής, είναι η αιτία που οι μύες της αναπνοής δεν «συγχρονίζονται» για να αναπνεύσει ο πάσχων. 

Για ήπια περιστατικά υπνικής άπνοιας υπάρχουν απλές μέθοδοι και συμβουλές για τους ασθενείς. Μερικές από αυτές είναι η σωστή διατροφή και η απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας, η αλλαγή στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς και μια σειρά από ασκήσεις που βοηθάνε κυρίως στη μείωση του ροχαλητού.

Στην περίπτωση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας η μέριμνα που πρέπει να δοθεί για τη θεραπεία της είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα πρέπει να ληφθεί το πλήρες ιστορικό του ασθενούς αλλά και να μελετηθεί ενδελεχώς η δραστηριότητα του οργανισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, όπως ονομάζεται, ο ασθενής παραμένει για τουλάχιστον μία νύχτα σε ειδικό δωμάτιο του νοσοκομείου όπου, όσο κοιμάται, γίνονται διάφορες μετρήσεις και παρατηρήσεις, που περιλαμβάνουν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα με τα οποία καταγράφουν τις κινήσεις των ματιών, τη ροή του αέρα στη μύτη και στο στόμα, τη μυϊκή δραστηριότητα, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό. 

Αν τα αποτελέσματα από το εργαστήριο ύπνου υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, γίνεται χρήση συσκευών θετικής πίεσης (CPAP ή BiPAP), οι οποίες τοποθετούνται στο κρεβάτι του ασθενούς και διαθέτουν ειδική μάσκα που τοποθετείται στο πρόσωπο του ασθενούς (στόμα, μύτη ή και στα δύο) παρέχοντας τον αέρα του δωματίου σε αυξημένη πίεση.

Οι διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια πάθηση που μπορεί να παραμείνει σε ένα μέτριο και σταθερό επίπεδο και να βελτιωθεί με απλές μεθόδους. Όμως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη για την υγεία πάθηση(αποφρακτική υπνική άπνοια) και μερικές φορές να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο ασθενής όταν παρατηρήσει τα πρώτα συμπτώματα είναι να επισκεφτεί έναν ειδικό γιατρό για να παρακολουθήσει την πορεία του προβλήματος του για πιο έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του, πριν φτάσει στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας. 

Κατ'οίκον νοσηλεία

Η κατ’ οίκον φροντίδα είναι μια επιλογή διακριτικής και άνετης νοσηλείας που βελτιώνει σημαντικά τη ψυχική διάθεση του ασθενή, διευκολύνει την ανάρρωση του, μειώνει τον κίνδυνο για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μειώνει τις χρονοβόρες μετακινήσεις, ενθαρρύνει και υποστηρίζει το οικείο περιβάλλον του ασθενους.
περισσότερες πληροφορίες

Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση υποξυγοναιμίας. Πριν από τη χορήγηση οξυγόνου πρέπει πάντα να γίνεται μέτρηση των αερίων του αρτηριακού
περισσότερες πληροφορίες

Τι λένε οι πελάτες για τη Βοήθεια στο σπίτι

Ο μικρός γιός μου ακολουθεί μια θεραπεία η οποία βασίζεται στη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων. Απαραίτητη λοιπόν συσκευή γι αυτή τη θεραπεία είναι ο νεφελοποιητής. Απευθύνθηκα στην εταιρία "Β.Σ.Σ." η οποία μου πρότεινε τη χρήση του παιδικού νεφελοποιητή Mebby NebulBaby. Η θεραπεία σε λίγο ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη συσκευή που μας πρότειναν οι άνθρωποι της "Β.Σ.Σ."!
Κώστας Θ.
Πριν ένα χρόνο αγόρασα ένα στρώμα κατακλίσεων και μια ηλεκτροκίνητη κλίνη για τη μητέρα μου η οποία είναι κατάκοιτη, από τότε και για οτιδήποτε χρειαστώ, από οδηγίες χρήσης, συμβουλές ή ακόμη και οποιαδήποτε νοσηλευτικής φύσεως φροντίδα χρειαστεί η μητέρα μου, απευθύνομαι και εμπιστεύομαι πλήρως την εταιρία ‘’Β.Σ.Σ.’’
Άννα Φ.
Είμαι αρκετό καιρό πελάτης της ‘’Β.Σ.Σ’’ καθώς έχω διάφορα προβλήματα ορθοπεδικής και νευρομυϊκής φύσεως, έχω αγοράσει προϊόντα όπως ανατομικό μαξιλάρι, μετεγχειρητική ζώνη, κηλεπίδεσμο και αυχενικό κολάρο. Δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα και δεν έχω κανένα παράπονο ούτε από τα προϊόντα ούτε από τους ανθρώπους της εταιρίας.
Μάριος Σ.
Είμαι συνταξιούχος και τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου, έχουμε ανάγκη από διάφορα προϊόντα τα οποία διευκολύνουν τη ζωή μας, π.χ. πάνες ακράτειας, περιπατητήρα βαδίσματος, μπαστούνι, πιεσόμετρο, διαχωριστή χαπιών, θερμοφόρα, θερμόμετρο κ.τ.λ. Για την αγορά όλων αυτών απευθυνόμαστε στη ΄΄Β.Σ.Σ.’’ όπου με τη φιλική συμπεριφορά και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, μας δημιουργούν αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος στη δύσκολη αυτή ηλικία.
Αντώνης Γ.
Είμαι γιατρός και προμηθεύομαι από τη ‘’Β.Σ.Σ.’’ όλα τα αναλώσιμα είδη που χρειάζεται το ιατρείο μου σε καθημερινή βάση, εξεταστικά ρολά, γάντια, γάζες, επιθέματα, γλωσσοπίεστρα κ.τ.λ. Τους εμπιστεύομαι καθώς την εταιρία απαρτίζουν νοσηλευτές, χρόνια κινούμενοι μέσα στο χώρο της υγείας και ως εκ τούτου γνωρίζουν άμεσα τις ανάγκες ενός ιατρείου και μπορούν να ξεχωρίσουν και επιλέξουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Εμμανουήλ Τ.

Διαβάστε ιατρικά νέα, μας αφορούν όλους!

Ανεβασμένη χοληστερίνη:σημάδια και αντιμετώπιση.
Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στα λιπαρά (λιπίδια) του αίματος. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τη χοληστερίνη προκειμένου να δομήσει υγιή ...
Γαστροστομία & Ρινoγαστρικός σωλήνας ( Levin)
Η γαστροστομία είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει σίτιση και ενυδάτωση του ασθενούς σε καθημερινή 24ωρη βάση ανεξάρτητα τις ικανότητες κατάποσης του. Είναι η τεχνητή ...
Διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται στην υπερβολική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.  ...
Εμβόλιο Μηνιγγίτιδας Β
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν προσβληθεί από το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκκοκος Β. Το μικρόβιο αυτό μεταδίδεται κυρίως μέσω ...
Array για κονκάρδες μόνο στο concarda.com