Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση υποξυγοναιμίας. Πριν από τη χορήγηση οξυγόνου πρέπει πάντα να γίνεται μέτρηση των αερίων του αρτηριακού αίματος, για να δούμε τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και να καθορίσουμε την ποσότητα που θα χορηγήσουμε. Η μερική πίεση του οξυγόνου στο αίμα μετράται σε στήλες υδραργύρου (mmHg) και η φυσιολογική τιμή του είναι πάνω από 85 mmHg.

 • Κάτω από 60 mmHg υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια
 • Κάτω από 45 mmHg θεωρείται βαριά υποξυγοναιμία και απαιτεί άμεση χορήγηση οξυγόνου
 • Στόχος είναι να επιτύχουμε επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τουλάχιστον 60-70 mmHg

Η υποξυγοναιμία προκαλεί:

 • Βλάβη σε διάφορα όργανα π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια
 • Περιορίζει τον ασθενή τόσο στην εργασία του όσο και στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς

Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν υποξυγοναιμία ή αναπνευστική ανεπάρκεια παροδική, όπως πχ. πνευμονία, όπου μετά από την άρση του αιτίου που την προκάλεσε (πχ. θεραπεία της πνευμονίας), αποκαθίσταται στα φυσιολογικά πλαίσια και η υποξυγοναιμία και ο ασθενής δεν χρειάζεται περαιτέρω χορήγηση οξυγόνου.

Υπάρχουν όμως νοσήματα τα οποία προκαλούν χρόνια υποξυγοναιμία και άρα απαιτούν χρόνια χορήγηση οξυγόνου. Τα νοσήματα αυτά είναι κυρίως:

 • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
 • Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Χρόνια νοσήματα του θωρακικού τοιχώματος
 • Διάμεσες πνευμονοπάθειες
 • Επαναλαμβανόμενες πνευμονικές εμβολές
 • Πνευμονεκτομή 

Τα κριτήρια για να τεθεί ο ασθενής σε χρόνια οξυγονοθεραπεία είναι:

 • Επίπεδα οξυγόνου κάτω από 55 mmHg
 • Αν τα επίπεδα είναι μεταξύ 55-60 mmHg και συνυπάρχουν
 • Πολυερυθραιμία
 • Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια
 • Πνευμονική υπέρταση

Η διάρκεια της οξυγονοθεραπείας πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ώρες το 24ωρο, περιλαμβανομένων και των ωρών του ύπνου.

Σημείωση: Πρέπει να γίνεται έλεγχος ανά τρίμηνο ή εξάμηνο ώστε να καθορίζονται τα επίπεδα του οξυγόνου και να αναπροσαρμόζεται η παροχή αν αυτό επιβάλλεται.

Η χορήγηση οξυγόνου  γίνεται με συμπυκνωτή οξυγόνου ο οποίος συνδέεται στο ρεύμα (είναι αθόρυβος και δεν χρειάζεται αναγόμωση) ή με φορητές φιάλες υγρού οξυγόνου (υπάρχουν και μικρές φιάλες οξυγόνου, οι οποίες είναι εύχρηστες για τις μετακινήσεις των ασθενών), μέσω ρινικού καθετήρα (γυαλάκια ) ή μέσω μάσκας.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει εξ'ολοκλήρου τα έξοδα ενοικίασης του συμπυκνωτή οξυγόνου.

Κατ'οίκον νοσηλεία

Η κατ’ οίκον φροντίδα είναι μια επιλογή διακριτικής και άνετης νοσηλείας που βελτιώνει σημαντικά τη ψυχική διάθεση του ασθενή, διευκολύνει την ανάρρωση του, μειώνει τον κίνδυνο για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μειώνει τις χρονοβόρες μετακινήσεις, ενθαρρύνει και υποστηρίζει το οικείο περιβάλλον του ασθενούς.
περισσότερες πληροφορίες

Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση υποξυγοναιμίας. Πριν από τη χορήγηση οξυγόνου πρέπει πάντα να γίνεται μέτρηση των αερίων του αρτηριακού
περισσότερες πληροφορίες

Τι λένε οι πελάτες για τη Βοήθεια στο σπίτι

Ο μικρός γιός μου ακολουθεί μια θεραπεία η οποία βασίζεται στη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων. Απαραίτητη λοιπόν συσκευή γι αυτή τη θεραπεία είναι ο νεφελοποιητής. Απευθύνθηκα στην εταιρία "Β.Σ.Σ." η οποία μου πρότεινε τη χρήση του παιδικού νεφελοποιητή Mebby NebulBaby. Η θεραπεία σε λίγο ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη συσκευή που μας πρότειναν οι άνθρωποι της "Β.Σ.Σ."!
Κώστας Θ.
Πριν ένα χρόνο αγόρασα ένα στρώμα κατακλίσεων και μια ηλεκτροκίνητη κλίνη για τη μητέρα μου η οποία είναι κατάκοιτη, από τότε και για οτιδήποτε χρειαστώ, από οδηγίες χρήσης, συμβουλές ή ακόμη και οποιαδήποτε νοσηλευτικής φύσεως φροντίδα χρειαστεί η μητέρα μου, απευθύνομαι και εμπιστεύομαι πλήρως την εταιρία ‘’Β.Σ.Σ.’’
Άννα Φ.
Είμαι αρκετό καιρό πελάτης της ‘’Β.Σ.Σ’’ καθώς έχω διάφορα προβλήματα ορθοπεδικής και νευρομυϊκής φύσεως, έχω αγοράσει προϊόντα όπως ανατομικό μαξιλάρι, μετεγχειρητική ζώνη, κηλεπίδεσμο και αυχενικό κολάρο. Δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα και δεν έχω κανένα παράπονο ούτε από τα προϊόντα ούτε από τους ανθρώπους της εταιρίας.
Μάριος Σ.
Είμαι συνταξιούχος και τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου, έχουμε ανάγκη από διάφορα προϊόντα τα οποία διευκολύνουν τη ζωή μας, π.χ. πάνες ακράτειας, περιπατητήρα βαδίσματος, μπαστούνι, πιεσόμετρο, διαχωριστή χαπιών, θερμοφόρα, θερμόμετρο κ.τ.λ. Για την αγορά όλων αυτών απευθυνόμαστε στη ΄΄Β.Σ.Σ.’’ όπου με τη φιλική συμπεριφορά και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, μας δημιουργούν αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος στη δύσκολη αυτή ηλικία.
Αντώνης Γ.
Είμαι γιατρός και προμηθεύομαι από τη ‘’Β.Σ.Σ.’’ όλα τα αναλώσιμα είδη που χρειάζεται το ιατρείο μου σε καθημερινή βάση, εξεταστικά ρολά, γάντια, γάζες, επιθέματα, γλωσσοπίεστρα κ.τ.λ. Τους εμπιστεύομαι καθώς την εταιρία απαρτίζουν νοσηλευτές, χρόνια κινούμενοι μέσα στο χώρο της υγείας και ως εκ τούτου γνωρίζουν άμεσα τις ανάγκες ενός ιατρείου και μπορούν να ξεχωρίσουν και επιλέξουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Εμμανουήλ Τ.

Διαβάστε ιατρικά νέα, μας αφορούν όλους!

Ανεβασμένη χοληστερίνη:σημάδια και αντιμετώπιση.
Γαστροστομία & Ρινoγαστρικός σωλήνας ( Levin)
Διαβήτης τύπου 2
Διαβήτης Τύπου 2: Αναγνωρίζοντας Την Ασθένεια & Αντιμετωπίζοντας Τον Κίνδυνο.
Array για κονκάρδες μόνο στο concarda.com